Program GASTRO 32 je program určený pro sledování zásob a kalkulování pokrmů a vytváření manažerských sestav v gastronomických zařízeních. Základním členěním skladu jsou odbytová střediska.
Pohyby zboží mezi středisky, nákupy od externích dodavatelů, odpisy zboží apod. se zadávají pomocí dokladů. Program GASTRO 32 je možno připojit na pokladny VECTRON nebo DOS ComArr, pro které připravuje ceníky a přebírá zpět prodeje pokladen. Modul prodeje generuje odpisový doklad. Na základě dokladů se udržují na střediscích skladové karty. Na základě skladových karet lze generovat zrcadla prodejů. Skladové karty jsou vedeny v nákupních cenách metodou váženého průměru. Sklad disponuje volně definovatelnými jednotkami a pojmenováním zboží.
Převod mezi jednotkami je zajištěn pomocí bouracích pohybů. Skladové karty vyjádřené množstvím a skladovými cenami jsou podklady pro vyčíslení manka a přebytků s ohledem na zapsané fyzické inventurní zůstatky. Zjištěné inventurní rozdíly inventura vyrovnává pomocí dokladu manka a přebytků. Následná nepovinná uzávěrka označí období jako za zpracované Pro odpis pokladen a pro vyjádření obchodní marže slouží definice položky v obchodním ceníku,polotovarů, receptur a pokrmů. Polotovary,receptury a pokrmy lze také odepisovat bez pokladen pomocí normovacích dokladů. Pro evidenci,nabídku a odpis rautů slouží modul Rautů. Pro odpis zboží a receptur prodaných přes nepřipojené pokladny lze použít modul interní pokladny. Náhledy na data jsou zajištěny pomocí generátoru sestav.
Program je napsán ve Visual FoxPro 8.0 a používá standardní DBF tabulky. Program umožňuje pracovat s dvěma databázemi: pracovní a demo. Při vstupu do programu lze určit zpracovávanou databázi. Do demo databáze lze kopírovat databázi pracovní a zkoušet si nanečisto práci s programem. Ačkoliv je program určen pro prostředí Windows, je naprogramován tak, aby nejběžnější operace typu nákup, definice číselníků apod. minimalizovaly používaní myši. Dle zkušeností je práce s klávesnicí a základními funkčními klávesami F2-F10 po krátkém zacvičení rychlejší než s myší. Podpora standardního ovládání oken pomocí myši je zachována.
GASTRO 32 může mít nadefinovaný libovolný počet interních středisek. Středisky mohou být např. hlavní sklad, kuchyně, bar, restaurace.Každé středisko má svoje skladové karty. Skladové karty jsou opakovaně generovány na základě zadaného počátečního a koncového data z prvotních dokladů. Přegenerováním skladových karet za směnu lze současně získat zrcadla prodejů směny. Přegenerováním skladových karet do uzavřených období lze získat stavy na kartách v již uzavřených obdobích. Pro výpisy skladových karet je k dispozici skladová regleta nebo volitelný výpis karet.
GASTRO 32 rozeznává tyto základní skupiny dokladů:
- nákup od dodavatele, prodej odběrateli
- obecný doklad pro převod zboží mezi středisky skladu a ostatní skladové operace.
Nákup od dodavatele a odběratelská faktura mají náležitosti úplného daňového dokladu tj. identifikace dodavatele nebo odběratele, data zdanitelného plnění, základu daně a vyčíslení daně. Slouží k evidenci nákupu nebo naopak prodejů přímo ze skladu. Nákup může směřovat na jedno středisko nebo u každé položky dokladu můžeme specifikovat středisko zatížení popřípadě i vlastní pohyb zatížení. Slevy lze uplatnit částkou nebo procentem na položku nebo celý doklad. Položky, u kterých nechceme uplatňovat slevu lze cenově zafixovat. V rámci dokladu lze jednorázově změnit DPH na vstupu. Zadávaní jednotkových nebo celkových cen při nákupu - program zpětně dopočítává nezadané hodnoty. K dispozici je kalkulačka formátu Windows nahrazující stolní kalkulačku s možností přenosu výsledku přímo do editačního pole programu.
Obecný doklad slouží k převodu zboží mezi středisky, odpisu atd. v rámci jedné firmy.
Do předgenerovaného formuláře pro každé středisko se zapíší inventurními zůstatky. Manka a přebytky lze dorovnat rozdílnými typy pohybů. Před vygenerováním rozdílového dokladu lze uplatnit povolené ztráty definované procentem z prodejů, o které se sníží manka. Uzávěrka pouze označí období za uzavřené, data zůstávají k dispozici i nadále pro generátor sestav. V rámci zpracování uzávěrky lze pracovat současně v uzavíraném i novém období.
GASTRO 32 má možnost (ne povinnost) definovat vlastní jednotky. Kromě standardních jednotek typu Kg, Litry a kusy lze nadefinovat např. jednotky sudy,palety,porce,přepravky atd. Vlastní zboží je definováno jednou a může být evidováno na různých kartách různých středisek v různých jednotkách. Na hlavním skladě mohou být okurky např. na paletě z velkoskladu. V meziskladu skladu mohou být tytéž okurky vedeny v láhvích a na kuchyni již v kilogramech. Pro převod mezi jednotkami slouží bourací doklady, pomocí kterých se mohou měnit jednotky v rámci jednoho střediska nebo v rámci přesunu zboží mezi středisky. Při převodu zboží mezi sklady se změnou jednotky lze rozbourat zboží i mezi více středisek - např. při výše uvedeném příkladu skončí dřevěná paleta na středisku obaly a mezisklad bude zatížen 30 lahvemi okurek v 3.5 kg balení. Z meziskladu se převedou okurky na kuchyň již v kilogramech.
GASTRO 32 umožňuje i tradiční práci se zbožím: suroviny se pojmenují a napevno svážou v prodejním ceníku s jednotkou. Na stejném principu jako zboží v prodejním ceníku lze pojmenovat a nadefinovat polotovary,receptury a pokrmy. Polotovary mohou obsahovat suroviny. Receptury mohou obsahovat suroviny a polotovary. Pokrmy mohou obsahovat suroviny,polotovary a receptury. V rámci definice polotovarů,receptur a pokrmů lze zafixovat odepisované středisko. Toto středisko má přednost před později definovanými středisky pro odpis. Lze tak zabezpečit, že např. kalkulací pro grog se bude odepisovat rum na tom středisku, na kterém ho prodává pokladna, ale cukr a citrón bude vždy odepisován z kuchyně. Kalkulační ceny výrobků jsou vztaženy střediskově na základě cen na kartách střediska - tedy stejná receptura je jinak nákladová na různých střediscích. Při absenci skladových karet se používá uživatelem nadefinovaná ceníková cena, která nahrazuje cenu na kartách pro výpočet kalkulační ceny. V rámci definice výrobků lze podobně jako v prodejním ceníku předpřipravit prodejní ceny pro pokladny. Zboží,polotovary,receptury a pokrmy jsou z hlediska logiky programu na stejné úrovni. Z toho důvodu lze vyrábět výrobky s odpisem surovin na kartách a s přičítáním hotových výrobků na skladové karty. Pokud se potom odepisuje receptura pokladnou, odepíše se výrobek do nuly a potom suroviny dle receptury. Při přemarkování se odepisují skladové karty do záporných hodnot s automatickou kontrolou na deformaci cen. GASTRO 32 umožňuje definovat technologicky zaměnitelné suroviny. Zaměnitelné suroviny se přepočítávají a sečtou v rámci inventur na společnou jednotku a společné množství a to jednak jako stavy na kartách a jednak jako inventurní zůstatky. Rozdílem se zjistí skutečné manka nebo přebytky technologicky zaměnitelných surovin. Svázat suroviny do zaměnitelných položek lze při definici zboží nebo průběžně během práce se skladem.
GASTRO 32 obsahuje moduly Normování a rauty pro odpisy receptur pokrmů a surovin bez nutnosti používat prodej přes pokladny. Tímto způsobem lze odepisovat snídaně, vytvářet,plánovat a odepisovat rauty, odepisovat zkažené porce výrobků atd. Modul interní pokladna slouží k simulaci prodejů zboží přes pokladnu. Přes modul interní pokladny lze zadávat receptury a suroviny prodané na pokladnách které nejsou přímo propojeny na GASTRO 32. V interní pokladně se zadává kromě počtu a typu zboží kvůli následným sestavám dosahovaných marží také prodejní cena. Interní pokladnu lze také použít pro opravu chybně odepsaných prodejních dokladů z propojených pokladen.
V programu jsou zabudovány standardní sestavy pro výpis skladových karet, inventur, dokladů atd. Vzhledem k tomu, že prvotní data se ponechávají v podobě nesesčítaných dokladů po libovolnou dobu (teoreticky po dobu pokud stačí kapacita disku a výkon aplikace se rapidně nezhoršuje), lze vytvořit jakýkoliv náhled na data i roky nazpět. Pro tento účel je dodáván generátor sestav, který umožňuje vytvořit jakýkoliv pohled na data. Vytvořený dotaz lze pojmenovat a uložit pro opětovné využití jako standardní sestavu. Pro laické uživatele mohou být sestavy vytvořeny autory programu a jejich definice zaslána mailem jako rozšíření funkčnosti programu.
PC s W2000 nebo XP, 256 MB RAM, procesor Pentium 1 GHz a výše,50 MB volného disku, CD ROM mechanika, 17 palců monitor, rozlišení 1024x768 bodů.